HaberMatik V3.2

logo

Muzun alternatifi salep

Muzun alternatifi salep

Atanamayınca tarıma yönelen tarih öğretmeni Safiye Derya’nın 4 yıl önce 300 metrekare alanda başladığı salep üretimi, diğer üreticilerin de katılmasıyla Anamur’da 7 dönüme ulaştı.

Salep üretiminin öncüsü Safiye Derya, Anamur Gündem’e yaptığı açıklamada, alternatif bir ürün olması, üretim maliyetinin düşük olması ve işçiliğinin az olması ve küçük alanlarda yetiştirilebilmesi nedeniyle son yıllarda özellikle kadın üreticilerin salep üretimine yöneldiğini söyledi.

38 İLDEKİ ÜRETİCİLERLE İŞBİRLİĞİ

Anamur’da bu üretiminin her geçen yıl arttığını ifade eden Derya, “300 metrekare alanda başladığım üretimi 2 dönüme çıkardım. Başka üreticilerin de katılmasıyla ilçemizde üretim alanı 7 dönüme yükseldi. Bunun yanı sıra 38 ildeki üreticilere tohum gönderiyoruz. Adana, Antalya, İstanbul, Karaman, Aydın, İzmir ve diğer illerimizde Anamur’un öncülüğünde üretim alanları artıyor” dedi.

KİMYEVİ GÜBRE VE TARIM İLACI KULLANILMIYOR

Salebin üretim aşaması hakkında bilgi veren Derya, şunları söyledi.
“Toprağı sürüp yumuşatarak kasım ayında salep yumrularının dikimini yapıyoruz. Üzerine gübre, onun üzerine de bitkinin yapraklarını örtecek şekilde çam iğnesi veya saman seriyoruz. Yağmurlama sulama ile suluyoruz. Kimyevi gübre ve tarım ilacı kullanmıyoruz. Tamamen doğal üretim yapıyoruz. Toprağı sürekli nemli tutuyoruz. Nisan ayı sonunda hasat ediyoruz. Dikim ve hasat dışında sadece sulama yapıldığı için işçiliği az bir üretim. Ayrıca avokado gibi dikili ağaçların arasında da bu üretim yapılabiliyor. Yani bir arazide iki ürün almış oluyorsunuz. Dolayısıyla geniş alanlarda olmasa bile biraz boş arazisi olan herkesin yapabileceği bir üretim.”

MUZDAN DAHA FAZLA KAZANÇ SAĞLIYOR

Elde edilen yumruların tohumluk veya kurutularak işlenmek üzere satıldığını ifade eden Derya, şöyle devam etti:

“Dönümden 400 kilo ürün elde ediyoruz. Geride kalan sezonda yaş tohumluk olarak kilosu 250 liradan satıldı. Kurutularak gıda sanayine satılırsa kilosu 1800 lira civarında. Hem tohumluk hem de gıda sanayisinde salebe yoğun talep var. Üreticilerin ürünü kesinlikle elinde kalmaz. Anamur için bir kıyaslama yapacak olursak, muzdan daha fazla kazanç elde ediliyor. Ayrıca çevreyi ve toprağı koruyan bir üretim şekli.”

PANDEMİDE TALEP ARTTI

Pandemi nedeniyle tıbbi aromatik ürünlere ilginin arttığını belirten Derya, “Son bir iki yılda salebe olan ilgi de arttı. Mevcut üretim miktarı talebi karşılamaya yetmiyor. Biz daha fazla üretim yapılması için gayret gösteriyoruz. Diğer taraftan dondurma sanayisinde yeterli salep bulunamadığı için farklı aroma vericiler kullanılıyor. Dondurma üreticilerinden yoğun talep var. Yine ilaç sanayisinde de doğal içerikli ilaç üretimi için salep kullanılmaya başlandı” diye konuştu.

“TOHUM VERİP BİLGİ DESTEĞİ SAĞLIYORUZ”

Derya, 38 ildeki salep üreticileriyle işbirliği yaptıklarını belirterek, “Salep üretimindeki amacımız nesli tükenmekte olan salebin varlığını devam ettirmek ve bu muhteşem şifa dolu lezzetli gelecek kuşaklarımıza miras olarak bırakmaktır. Bu anlamda ilçemizde salep üretiminin artmasıyla natürel dondurma yapma düşüncem var. İlçemizde üretilen muz, süt ve saleple böyle bir üretim yaparak ilçemize bir marka kazandırma, ülke ekonomisine katkı yapma isteğim var. Yıl boyunca Salep üretimini düşünen çiftçilerimize açık bilgi ve tecrübe desteği sağlıyoruz. 05534252273 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz” dedi.

Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ