HaberMatik V3.2

logo

Çobana 728 bin liralık otlatma cezası

Çobana 728 bin liralık otlatma cezası

Geçtiğimiz Temmuz Bozyazı ilçesindeki orman arazisinde keçilerini otlatan Hasan Kızmaz adlı Çoban hakkında hem idari para cezası uygulandı hem de adli işlem başlatıldı. Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Çoban Hasan Kızmaz’a gönderilen 25 Ağustos 2023 tarihli tebligatta, ‘otlatma suçu’ işlediği için hakkında 728 bin 468 TL idari para cezası uygulandığı belirtilerek, bu cezayı ödemediği takdirde hakkında dava açılacağı bildirildi.

İdare tarafından Hasan Kızmaz’a gönderilen tebligatta, şu ifadelere yer verildi: “Hakkınızda otlatma suçundan dolayı tanzim edilen 11.07.2023 tarih ve 0353/0017 sayılı suç zabtına istinaden hesaplanan 728.668,00 TL idare zararı (tazminat) ve yasal faiz borçlu bulunmaktasınız. Tebligatı aldığınız tarihten itibaren 30 gün içerisinde 728.468,00 TL’nin yasal faizi ile birlikte idaremize rızaen ödenmesini, ödenmediği takdirde dava, harç ve masrafları da eklenmek suretiyle Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açılarak tahsil edileceği bilginize sunulur.”

‘BU CEZAYI ÖDEYECEK DURUMDA DEĞİLİZ’

Bozyazı Kozağacı Orman İşletme Şefliği’nin sorumluluğunda bulunan Dereköy civarındaki orman arazisinde yaşanan olayla ilgili konuştuğumuz Çoban Hasan Kızmaz’ın yakınları, bu ölçüdeki bir para cezasını ödeyecek durumda olmadıklarını dile getirdi.

SAVRAN: ‘BU TÜR CEZALAR ÜRETEN İNSANLARA ENGEL OLUYOR’

Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran ise kesilen para cezasıyla ilgili tebligatın dışında neyle suçlandığını belirten bir zabıt tutanağı görmediklerini belirterek; “Biz kesilen cezaya karşı değiliz ancak çobanların neyle suçlandığını, ne kadar zarar olduğunu ve neye istinaden bu cezanın kesildiğini bilmek istiyoruz. Bu tür cezaların hayvan yetiştiricileri için engel olduğunu savunan Savran, “Hayvancılığı bitirmek için bu yollara başvuruluyor. Bu cezalar üreten insanlara engel koymak için. O bölgede birkaç tane hayvancı zarar vermiş, tek kişinin sürüsü zarar vermişi değil. Bu insanlar gerçekten zor durumdalar, başka yerlerde de çalışarak ayakta durmaya çalışıyorlar. Kurbanda birkaç hayvanını satmış. Şimdi toplasan 50 tane bile hayvanı yoktur. Elindeki tüm hayvanını satsa bu cezayı ödeyecek durumda değil” dedi.

MERSİN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise 10 bin kızılçam fidanının zarar gördüğü belirtilerek şunlar kaydedildi:

“İlgili şahıs Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü, Kozağacı Orman İşletme şefliği 176 nolu bölmede endüstriyel plantasyon sahasında (Çok büyük masraflar yapılarak tesis edilen özel nitelikli ağaçlandırma sahası) kıl keçi otlatmak suretiyle yeni tesis edilen, kesinlikle otlatma yasağı olan ve bu durumu ilan edilerek duyurulan ve dikenli tel çit ihatası ile koruma altına alınan sahadaki 10.000 adet fidanı tahrip ederek hayatiyetine zarar vermiş ve tesis amacına yönelik olarak hızlı büyüme enerjisinin bitmesine neden olmuştur.

Suç zaptının düzenleme tarihi: 11.07.2023 tür.

Alanda yakalanan kıl keçisi sayısı 70 adettir.

Fidan zararı: Fidanların 4000 adedi 1 yaşında, 6000 adedi 2 yaşında olup toplam 10.000 adet kızılçam fidanı hayvanlar tarafından yenilmiş ve fidanlar büyüme enerjisini yitirerek deforme olmuştur. Oysa Orman Teşkilatı otlatmanın yasak olmadığı sahalarda, tüm yörüklerimize izin dahilinde otlatma sahası tahsis etmektedir.

Otlatma yapılan alan: 60.000 m2 (6 hektar). 70 mt dikenli tel çit ihatasına zarar verilmiştir. Tazminat raporunu, mahkemenin tayin ettiği serbest Orman Mühendisi bilirkişisi hazırlamıştır. Tazminat raporunun tarihi: 02.09.2023’tür.

Adli yaptırım:

Ağaçlandırma bedeli: 588.468,00₺

Fidan zararı: 140.000,00₺

Toplam: 728.468,00₺

İdari para cezası: 840₺.

Şahıs daha önceden de 4 adet kaçak otlatma suçu işlemiştir.

Yukarıda belirtilen tazminata konu olan birim fiyatlar, her işletme müdürlüğü için 1 yıl önce o kategoride yapılan ağaçlandırma faaliyetleri ortalama maliyetlerine göre komisyon tarafından belirlenir ve ilan edilir, ilgili mahkemelere de iletilir. Mahkemeler tazminatları yıllık olarak hazırlanan bu cetvelleri göre kontrol eder. Ve idare bu tür suçlarda tazminat hesaplarında 1 yıl geçerli olan bu tazminat cetvellerindeki birim fiyatları kullanır.

Mahkeme süreci tazminat davası şeklinde devam etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

#

SENDE YORUM YAZ