Bozyazı ilçesinde, tarihi yüzyıllara dayanan ‘imece usulü’ pekmez pişirme geleneği yaşatılmaya çalışılıyor. İlçeye bağlı kırsal kesimdeki yerleşim yerlerinin tamamında, pekmez pişirme çalışmaları imece usulüyle başladı.
Bozyazı’ya 50 kilometre uzaklıktaki Kızılca Mahallesinde üzümden pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan Vahdet Topçuoğlu, “Üzümü bağından toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar ak toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Ne kadar savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli ve lezzetli olur” dedi.
Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerlerin karamelize olup karardığını belirten Topçuoğlu, “Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Pekmezin göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğini gösterir. En hoşa giden de pekmez kıvamına gelince köpüğünü içmektir” diye konuştu.
Özellikle kırsal bölgede üzüm yetiştirip pekmez yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, geçen yıl 25-30 liradan satışını yaptıkları pekmezin bu yıl kilosunun 35-40 lira arasında değişeceğini söylediler.
Etiketler: pekmez » Vahdet TopcuoğluBENZER HABERLER