Gazetemizin internet sitesi www.anamurgundem.com.tr adresini takip eden bir okuyucumuzdan gelen meyilini ve konu hakkındaki derlemiş olduğu muz ile ilgili raporunu siz okuyucularımıza ve ilgililere ulaştırmamıza yönelik ricasını sizlerle paylaşıyorum ilgililerin dikkatine…
OKUYUCUMUZDAN GELEN BİLGİ
Muz İthalatının Denetlenmesi Hk. Derleme Rapor
Sayın İlgililer,
Ben Muz konusu ile uzaktan veya yakından ilgisi olan birisi değilim. Haberlerde muz ithalatı ile ilgili sıkıntıyı duydum. Bu konuda bazı üreticilerin yakınmalarını öğrendim. Bunun üzerine bir çalışma yapılması gerektiğini düşündüm. Bu konudaki uzman bir arkadaşımdan rica ettim. Kendisinin- Arkadaşım, Fiilen zaman ayıramayacağını ve başkaca bir çalışma yapacak imkanı olmadığını bana iletmiştir- yapmış olduğu çalışma sonucunda bana verdiği notunu ve ilişiğinde verdiği dökümanları derleyerek bir rapor formatında ilgililere sunmak istedim. En son TZOB Genel Başkanı Sn.Şemsi BAYRAKTAR’ın açıklamalarını okudum.
Mutlaka kurulması gerektiğini düşündüğümden, “Türkiye Muz Üreticileri Birliği Derneği” nin kurulmasını sizlere ve konu ile ilgili tüm kişi ve kesimlere öneriyorum. Türkiye çapında tek muhatap alınabilecek olan bu birliğin kurulması halinde, sizlere gönderdiğim bu emanet bilgilerin, bu birliğin Yönetim Kurulu’na teslim edilmesini, iletilmesini, sizlerden önemle istirham ediyorum.
Bu bilgiler ve başkaca toplanacak olan bilgiler doğrultusunda, Türkiye çapındaki bu Derneğin ciddi bir faaliyet göstermesi halinde, bu sorunun ülkemizin ve Muz üreticilerimizin menfaatleri doğrultusunda çözülebileceğini düşünüyorum.
Anamur Ziraat Odası’nın yetkili Genel Sekreteri’nden bu e-mailin ve eklerinin bir çıktısını Odanın Gelen Evrakına kaydettirmesini ve bana mail ile numarasını ve tarihini bildirmesini rica ediyorum.
Anamur Belediyesi’nin e-mail adresine ulaşamadığımdan, lütfen iletilmesini ve iletildiğine ilişkin bana bir mail gönderilmesini rica ederim.
İnternetten ulaşabildiğim, www.anamurgundem.com.tr basın temsilcisine de gönderiyorum.
Ulaşamadığım muz ile ilgili yörelerdeki konu ile ilgili tüm Birlik, Oda, Belediye ve Basın temsilcilerine de bu e-mailimin iletilmesini sizlerden istirham ediyorum.
Verdiğim zahmet için kusura bakmayınız.
Yararlı olması dileklerimle, saygı ile sunulur.
Av. Dr. H.Nezih ŞEKER
0 224 222 45 43-2213335
MUZ İTHALATININ DENETLENMESİ KONUSUNDA
BİR DERLEME RAPORU ÇALIŞMASI
Derleyen: Av.Dr.H.Nezih ŞEKER
Bursa, 05/12/2016
I-MUZ GTİP NUMARALARI:
0803.90
0803.90.10.00.00(Taze)
0803.90.90.00.00(Kurutulmuş)
II-NOTLAR:
-İthalde alınan Gümrük Vergisi : %145.8
-İthalde alınan KDV : %8
-İthale esasında referans kıymet durumu: (Ekvator için Ref. Kıymet: 420 $/Ta )
-İthalinde TARGKS uygulaması / denetlemesi var
-İthalinde referans fiyat veri bankası uygulaması
-D.İ.R rejimine tabi (izin verilir)!!
-Ortak transite tabi (izin verilir)!!
-İthaline kısıtlama yok( Tanzanya dışında)
III-AÇIKLAMALAR:
Muz ithalatının yerli muz üreticilerine zarar verdiğinin tespiti halinde yapılması gereken çalışmalar ve alınabilecek tedbirler aşağıda açıklanmaktadır:
A)Ülkemizdeki, Muz İthalinin Denetimi Konusundaki Uygulamalar
1-Ülkemizde, “muz” cinsi eşyanın referans kıymeti FOB cinsinden “Kıymet Veri Bankası’nda yayınlanmakta olup, bu itibarla eşyanın FOB kıymetine veya sigorta ve navlun giderlerine ilişkin şüphe hasıl olması durumlarında 2012/29 sayılı Genelge hükümleri uyarınca söz konusu kıymetlerin araştırılması gerekmektedir.” Ayrıca ” 09.08.2016 /17860866 yazıda, “ CFR teslim şekli ile gerçekleştirilen muz ithalatlarında, referans kıymeti fob cinsinden yayınlanmakta olduğu belirtilerek, sigorta ve navlun giderlerine ilişkin şüphe hasıl olması durumlarında 2012/29 sayılı Genelge hükümleri uyarınca söz konusu kıymetlerin araştırılmasına gidilmesi gerektiği, vurgulanmıştır. “ (Bkz. Ek 1-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün, Muz ithalatında Referans Fiyat uygulaması hk. 165.04 sayılı yazısı)
2- “Bilindiği üzere, beyan edilen kıymetin gerçeklik veya doğruluğunun incelenmesinde gümrük idarelerince veri/referans bilgilerin kullanılması mümkündür. Referans/veri fiyat bilgileri, gümrük idareleri tarafından ithal eşyasının gümrük kıymeti esas değerler olarak kullanılmamakta, kıymet tespitinde gümrük idaresini beyanın gerçekleştiği ve doğruluğu konusunda yapılacak incelemede yol gösterici mahiyette kullanılmaktadır. “ (Bkz. Ek 2-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan Muz ve Hurma ithalatları konusunda, Kıymet Veri Bankasında yayımlanacak fiyatlar hk. 165.04 sayılı yazısı)
3-Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından, Muz ve hurma ihraç eden ülkelerden cari FOB ihraç birim fiyatları, Ticaret Müşavirliklerimizden temin edilerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne, yazı ekinde gönderilmektedir(Bkz.Ek 3- Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nün E-45331 sayılı yazısı)
B)“Türkiye Muz Üreticileri Birliği-Derneği” Kurulması Gereği
Muz üretiminin en yoğun olduğu yerde merkezi, diğer yerlerde şubeleri olacak şekilde, Ülkemizdeki tüm Muz üreticilerini temsil edecek şekilde bir “Türkiye Muz Üreticileri Birliği-Derneği” kurulmak suretiyle, muz üreticilerine özel hakların mücadelesinin tek bir merkezden güçlü bir temsil ile yapılabilmesinde yarar bulunmaktadır.
“Türkiye Muz Üreticileri Birliği-Derneği” kurulduktan sonra bu Dernek tarafından aşağıda belirtilecek olan müracaatların ve takiplerin yapılmasında zaman yitirilmemesi bakımından yarar bulunmaktadır. Türkiye boyutunda bir Dernek kurulmadan yapılacak olan faaliyetler başarılı olmayabilecektir.
Muz üretiminin en yoğun olduğu bir bölgede bu Dernek 7 kişi ile kurulmalı, diğer bölgelerde şube ile üye adedi zamanla artırılmalıdır. Türkiye’deki tüm muz üreticilerini temsil eden bu Dernek bu tip işlerde kamunun ve ilgili kurumların muhatap aldığı bir ihtisas kuruluşu olacaktır. Diğer bazı mallarda da bu şekilde ihtisas Dernekleri etkili olmaktadır. “Türkiye Muz Üreticileri Birliği-Derneği”, ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan, kişilerden gerekli desteği alır ve yetkililere tek bir ağız olarak iletir, takip eder, bu şekilde istenilen sonuçlar daha etkili olarak ve kısa sürede alınabilir.
C)Yapılabilecek Olan Faaliyetler ve Çalışmalar Sonucunda Aldırılabilecek Olan Önlemler
Muz ithalatının yerli muz üreticilerine zarar verdiğinin tespiti halinde, “Türkiye Muz Üreticileri Birliği-Derneği” tarafından aşağıdaki önlemlerin alınması için yapılacak çalışmalar ve faaliyetler sonucunda aşağıdaki önlemlerin aldırılması sağlanabildiğinde, yerli üreticilerimiz ve ülkemiz ekonomisi için önemli haklı sonuçlar elde edilebilir.
1-Ekonomi Bakanlığı’na Başvurulması Suretiyle Referans Fiyatı artırılması ve bu yetmez ise “Gözetim –Koruma-Anti Damping Soruşturmaları” yapılması talep edilmelidir
Ekonomi bakanlığı (İthalat genel müdürlüğü tarım daire başkanlığı) na müracaat edilerek,
a) Önce “Referans Fiyatı” arttırılmalıdır.
b) Referans fiyatının artırılması önlemi eğer yetmeyecek olur ise, “Gözetim –Koruma-Anti Damping Soruşturmaları” vasıtasıyla, haksız ithalat varsa giderilir.
2-”İnceleme” ya da “Yetkili Tek Gümrük Kapısı” talep edilir.
Düşük fiyatla ithalat ya da transit rejim ihlali varsa, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne müracaat edilerek,
a)”İnceleme” talep edilir.
b)Ya da muz ithalatı için “Yetkili Tek Gümrük Kapısı” Uygulaması talep edilebilir.
3-Şartları varsa “Kota” getirilmesi talep edilebilir.
Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü, talep edilmesi halinde, Dış Ticaret Rejiminde değişiklik yaparak Muz ithalatına kota getirebilir (İç talebi karşılayarak yeterli yerli üretim varsa).
4-Tarımsal Destek Talep Edilir
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, söz konusu ürün olan Muz’un yerli üreticilerine tarımsal destek verebilir. Böylece üreticilerin üretim maliyetlerini aşağıya çekmelerine yardımcı olabilir.
Ayrıca ithal ürüne ait her türlü bitki sağlığı ile ilgili düzenleme yapmaya yetkilidir.
Ülkemiz ekonomisi ile Muz üretimine ve üreticilerine yararlı olması dileklerimle, saygı ile sunulur.
Av.Dr. H.Nezih ŞEKER
(E-mail: nezihseker@hotmail.com)
Not: Bu çalışma, bir uzmana danışılarak, bu uzmanın verdiği bilgiler ve dökümanlardan yararlanılarak “DERLEME” şeklinde yapılmış olan bir çalışmadır. Kendi uzmanlık alanım içerisinde bulunmamaktadır.
Ekler: 1-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün, Muz ithalatında Referans Fiyat uygulaması hk. 165.04 sayılı yazısı
2- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan Muz ve Hurma ithalatları konusunda, Kıymet Veri Bankasında yayımlanacak fiyatlar hk. 165.04 sayılı yazısı
3-Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nün Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne göndermiş olduğu, Muz ve hurma ihraç eden ülkelerden cari FOB ihraç birim fiyatlarının, Ticaret Müşavirliklerimizden temin edilerek yazı ekinde gönderildiğine ilişkin E-45331 sayılı yazısı
BENZER HABERLER