Akdeniz’de muz üretim alanları genişlerken, muz üretimine yönelik büyük yatırımlar yapılıyor.
Muz üretimi, Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yoğun olarak yapılırken, son yıllarda Akdeniz sahilindeki diğer il ve ilçelerde de muz üretim tesisleri kuruluyor.
Kazanlı’da dev yatırım
Mersin Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, Akdeniz İlçesi Kazanlı mahallesinde bulunan, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Sera projesinden faydalanılarak yapılan muz serasında incelemelerde bulundu.
Seranın sahibi Mahmut Kutlay ile görüşen Abalı, Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Sera projesinin 18.6 dekar yatırım alanına sahip olduğunu belirterek, proje tutarının 2 milyon 11 bin lira olduğunu ve yatırımcının 1 milyon lira hibe aldığını söyledi.
Osmaniye’de muz serası
Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürü Recep Bulut, Merkez ilçe Kırmıtlı köyünde Durdu İdev ve babası Mustafa İdev’e ait 8 dekarlık muz serasında incelemelerde bulundu.
8 metre yüksekliğindeki serada Grand Nain çeşidi dikildiğini belirten Bulut, “Muz fidanlarının dikimi 2020 yılı Temmuz ayında gerçekleşmiştir. Serada dekara 200 adet muz fidanı dikilmiştir. Grand Nain çeşidi soğuk ve dona diğer muz çeşitlerine göre daha dayanıklıdır. Bu çeşitten ilk yıl 5 ton/dekar, ikinci yıl ise 8 ton/dekar muz alınmaktadır” dedi.
Bulut, “İlimizde Merkez ilçede 16 dekar, Kadirli ilçesinde de 5 dekar muz serası bulunmaktadır. Yapımı devam eden seralarla birlikte yıl sonuna kadar ilimiz muz serası varlığı 50 dekara çıkacaktır” diye konuştu.
Manavgat’ta 9 bin dekara yaklaştı
Antalya’nın Manavgat ilçesinde kurulan büyük ölçekli muz üretim seraları ise dikkat çekiyor. Yatırımcıların ve muz üreticilerinin yeni adresi Manavgat ilçesinde 2017’de 1240 dekarlık alanda 9 bin 920 ton muz üretimi gerçekleştirilirken, 2018’de 3 bin 400 dekarlık alandan 27 bin 200 ton muz alındı. Hem alan hem de hasılat bakımından artışın devam ettiği ilçede geçen yıl muz üretim alanı 6 bin dekara ulaşırken, hasat edilen ürün miktarı da 39 bin tona yükseldi. Yeni yılda da yatırımların artarak devam ettiği ilçede muz üretim alanının yıl sonunda 9 bin dekara ulaşması öngörülüyor.
Bimuz Genel Müdürü Hilmi Alper Özcan da Manavgat bölgesine yaklaşık 10 milyon liralık yatırımla sera, sarartma ve paketleme tesisi kurduklarını söyledi.
Tesislerinin, Türkiye’nin en büyük muz üretim tesisi olduğunu savunan Özcan, “Gazipaşa ve Anamur, ülkemizde muzun ana vatanı olarak bilinir ancak serada muz üretimi yavaş yavaş Manavgat’a yöneldi. Önümüzdeki yıllarda diğer tropikal ürünlere yönelik de yatırımlarımız olacak.” dedi.
BENZER HABERLER